Naapuri panostaa naisiin

Ruotsin judon ihailtava kilpailumenetys herättää mielenkiintoa maan judoliiton strategiaa kohtaan. Ruotsin judoliitto on julkaissut strategian, jossa tavoitteet vuodelle 2020 ilmaistaan selkeästi: 20 000 jäsentä, 2 000 uutta naista, 200 seuraa, 20 valtakunnallista koulutusta ja 2 olympiamitalia.

Tavoitteet lähitulevaisuudelle eli toimintakaudelle 2012-2014 on kirjattu hieman vaatimattomammin. Jokaiselle mainitulle alueelle – jäsenhankintaan, naisten osallistamiseen, seuratoimintaan, koulutuksen ja kilpailumenestykseen – on laadittu yksityiskohtainen suunnitelma tavoitteen saavuttamiseksi. Suunnitella tavoitteiden saavuttamiseksi on hahmoteltu asiakirjasssa Vision, mål, veksamhetsplan och handlingsplan 2012-2014.

Ruotsissa pyritään saamaan uusia harrastajia judon pariin lisäämällä näkyvyyttä mediassa, tekemällä yhteistyötä koulujen kanssa, harjoitusmahdollisuuksia parantamalla, valmentajia valmentamalla sekä seuroja tukemalla.

Sukupuolten välinen tasa-arvo on Ruotsissa tärkeä kysymys, joka näkyy myös maan judoliiton toiminnassa. Naisia pyritään aktivoimaan muun muassa luottamushenkilövastulla, nostamalla esiin esikuvallisia naisjudokoita, rekrytoimalla enemmän naisvalmentajia ja –tuomareita sekä päivittämällä yhdenvertaisen kohtelun toimintaohjelmia seuroissa ja alueilla.

Ruotsin judoliitto pyrkii saamaan lisää judoseuroja madaltamalla kynnystä judoseuran perustamiseksi. Tarkoituksena on muun muassa julkaista opas judoseuran perustamisesta.

Valmentajapankin ja hallinnon tukemisen avulla aiotaan helpottaa jo toimivien seurojen selviytymistä. Lisäksi Ruotsin judoliitto tavoittelee sitä, että judoa voisi harjoitella koko maassa eli toisin sanoen valkoiset läikät Ruotsin judokartassa pyritään täyttämään.

Koulutuksen alalla Ruotsin judoliitto pyrkii lisäämään kansainvälistä yhteistyötä, esimerkiksi käyttämään EJU:n asiantuntijoita. Lisenssijärjestelmää ja koulutuksen metodiosaamista on myös tarkoitus kehittää. Koko strategian erityisinä kehittämisalueina mainitaan juuri koulutus sekä markkinointi.

Strategiassaan myös Ruotsin judoliitto valmistautuu jo olympiamitalin saamiseen. Tämä tarkoittaa muun muassa mediastrategian kehittämistä, edustusvalmennusryhmän vahvistamista ja sponsoroiden hankkimista.

Ruotsin judoliiton strategia on selkeästi ajateltu ja nasevasti esitetty kokonaisuus, josta on hyvä ammentaa Suomen judoliiton strategiatyössä. Meidänkin tavoitteenamme tulisi olla yhtä kirkas ja konkreettinen strategia, jossa tavoitteet on jäsennetty ja keinot tavoitteiden saavuttamiseksi on määritelty.

Pidän erityisesti siitä, että naisjudon merkitys — naiset luottamushenkilöinä, valmentajina ja nuorten kilpailijoiden esikuvina — korostuu Ruotsin strategiassa. Tämä on yhteinen pohjoismainen vahvuus, josta kannattaisi meilläkin ponnistaa paljon nykyistä vahvemmin. Seuraavat pohjoismaalaiset olympiavoittajat ovat selvästi todennäköisemmin naisia kuin miehiä.

Heikki Hiilamo

Kirjoittaja on Judoliiton hallituksen jäsen

1 thought on “Naapuri panostaa naisiin

  1. Hienoa Heikki. Ruotsin strategiasta on hyvä poimia alueet esiin ja verrata meidän jo toteutuneisiin ja meneillään oleviin juttuihin. Ihanaa, että naapurissa huomataan naisten osaaminen ja vahvuus järjestökentässä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s