Ole seurasi rakentaja

Osaaminen syntyy omasta tekemisestä. Tätä on Judoliiton seurakehittämisohjelma. Ohjelma tarjoaa seuroille tukea, apua, tietoa, yhdessä toimimista, osaamisen tunnistamista ja rohkeutta olla ylpeä oman seuran onnistumisista.

Koulutuskokonaisuuden lähijaksoille on paketoitu teemoja toimintaympäristön hallinnasta, seuran talouden rakentamisesta, ammattimaisuudesta seuratyössä, viestinnästä ja tuotteistamisesta. Jokainen osallistuja pakkaa reppuunsa itselleen merkityksellisimmät palikat ja vie ne tuliaisina omaan seuraansa.

Seuran kehittäminen lähtee seuran toimijoiden yhteisestä halusta. Lähijaksoilla olevat toimijat purkavat repustaan palikat omassa toimintaympäristössään ja rakentavat niistä oman seuransa näköisen rakennuksen. Joku seura tarvitsee vahvemman perustan. Seuran toimintoihin nimetään vastuuhenkilöt, tatamitoimintaan lisätään suunnitelmallisuutta tai pohditaan uusia keinoja talouden hallintaan. Joku toinen panostaa suurempiin ikkunoihin. Toiminnan näkyvyys on merkityksellistä oman porukan yhteisöllisyydelle, uusille harrastajille mielenkiinnon herättäjänä ja yhteistyökumppaneille myönteisenä näkyvyytenä. Jollain seuralla palikat käytetään hyvän rakennuksen sisustukseen. Elementteinä ovat hyvin toimivat ryhmät, reilut pelisäännöt, raikas tekemisen meininki, värien kirjo vyöarvoissa tai vaikka siisti sali-ilme.

Jokainen rakennusurakkaan lähtevä seura  tekee omaan seuraansa kehittämiseen liittyvän laajemman kehittämistehtävän oman toimintansa laaduntamiseksi. Kukin seura toimijoineen tietää itse parhaiten mihin palikkansa käyttää. Kukaan toinen ei voi tehdä hyvää seuratoimintaa toisen puolesta.

Reilun vuoden mittainen prosessi oman seuran toimijoiden, muiden oppijoiden sekä minun kanssani on varmasti reissu, jolla tehdään töitä hartiavoimin. Minun urakkani  on suunnitella tehtävät mielekkääksi seurojen toimijoille, pohtia tehtävien tuomat ideat, ajatukset ja pulmat. Työni on myös etsiä mielenkiintoisia menestyksen esimerkkejä, sillä myönteisyys kannustaa tekemään onnistumisia uudelleen. Suurin hauskuus on haastaa henkilöt tekemään asioita toisin ja aivan uusien tyyppien kanssa.

Seurojen toimijat välillä huokailevat tehtäväpaljouden kanssa. Toisaalta kaikki työt liittyvät hyvän seuratoiminnan rakentamiseen. Yhdessä tekemisen meininki toiminnallisten työmenetelmien kautta avaa huikeita aivomyrskyjä. Oivaluksia syntyy, kun niille annetaan aikaa, tarjotaan tilaisuus keskittyä juuri haluttuun aiheeseen ja vain yhteen tehtävään kerrallaan. Olen kokenut tämän hurmoksen jo kerran seitsemän judoseuran kanssa. Nyt viilettelen uudelleen uusissa pyörteissä kahdeksan judoseuran ja yhden taekwondoseuran kanssa.

Milloin sinä uskaltaudut mukaan oman seurasi kanssa? Jos yli vuoden matka hirvittää, tehdään lyhyempi keikka – aluksi. Ota yhteyttä, niin autan sinua etsimään itsestäsi iloisen innostuneen intohimoisen seuratyön osaajan!

Seurakehittämisterkuin,

Manta Kokkonen marita.kokkonen@judoliito.fi
040 7263 061

Kirjoittaja on Judoliiton koulutus- ja nuorisopäällikkö.

Lue lisää seurakehittämiskoulutuksen sisällöistä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s