Maaliskuussa perustettiin työryhmä uudistamaan Judoliiton sääntöjä. Nyt on ensimmäinen muutosehdotus ja kommentointikierros käyty.
Työryhmältä on tullut muutosehdotuksia lähes jokaiseen sääntökohtaan, ja niistä haetaan yhteistä näkemystä. Eniten kysymyksiä ja mielipiteitä ovat herättäneet liiton toimintatavat, jäsenseurojen äänimäärät sekä Dan-kollegion rooli.
Työryhmän yksimielinen kanta on ollut, että nykyinen Dan-kollegion toiminta pitäisi olla tiiviimmin Judoliiton organisaatiossa. Käytännössä sitä varten voistaisiin muodostaa graduointivaliokunta. Jäsenten valintaperusteisiin työryhmä ei ole vielä ottanut kantaa.
Sääntötyö etenee siten, että touko-kesäkuun vaihteessa on saatu kasaan seuraava ehdotuskierros ja sen pohjalta asiaa valmistellaan syysliittokokouksen alustavaan käsittelyyn. Tämän jälkeen korjattu versio lähtee Patentti- ja rekisterihallitukselle ennakkotarkastukseen ja lopulliseen hyväksyntään liiton kevätkokoukseen 2013.
Esa Niemi
Kirjoittaja on Judoliiton hallituksen varapuheenjohtaja ja sääntötyöryhmän vetäjä.
Työryhmän muut jäsenet ovat Mikko Tuominen, Dan-kollegio; Tuomo Seikkula, Koyama Rovaniemi; Jari Kuokka, Lapinlahden Shiranami; Juha Murtomäki, Länsi-Suomen aluepäällikkö; Tero Rönkkö, Orimattilan Judoseura; Sakari Rousu, Pellon Judoseura; Leo Niemelä, Tampereen Judo; Matti Ahvenainen, Tikkurilan Judokat; Pekka Lehdes, judoliiton toiminnanjohtaja; Jari Hirvi, Etelä-Suomen aluepäällikkö; Timo Korpiola, lakiasiantuntija.
Pikkuisen yllätyksekseni pölyinen facebook-tunnukseni toimi. No joo, siis kommenttia:
Jonkun vuoden niin johtajana kuin konsulttina yrityskentässä viettäneenä voisin tähän todeta, että suuret organisaatiomuutokset useimmiten rikkovat toimivia rakenteita ja siirtävät huomion jonnekin muualla kuin jalostusarvon kasvattamiseen. Montakos kertaa se rakas Nokia on viimeisen kymmenen vuoden aikana uudistanut organisaatiotaan? No mitä tällä kommentilla on tekemistä ylläolevan kanssa?
Dan-kollegion nykyisistä toiminnan painopisteistä ollaan monta mieltä, mutta toisaalta hyvin toimivia rakenteita ei välttämättä kannata rikkoa tästä tai monesta muustakaan syystä. Graduointijärjestelmän rakenteet aluegraduoijien, graduoijakoulutuksien ja monen muun asian suhteen ovat hyvin toimivia ja ansiokkaita. Ja nämä rakenteet täytyy järjestää jollakin tavalla joka tapauksessa. Totaalisen remontin sijaan näin konsulenttina suosittelisin ainakin ensimmäisenä vaiheena keveämpää muutosta. Nykyisen totaalisen ulkoistamisen (Dan-kollegio vastaa sekä graduointijärjestelmän määrittelystä, hyväksymisestä että toteuttamisesta) ehkä kannattaisi ensi vaiheessa muuttaa sääntöjä vaikkapa niin, että judoliiton hallitus vastaa graduointijärjestelmän määrittelystä ja hyväksymisestä ja Dan-kollegio toteuttamisesta. Sääntöjen määrittelyn näissä rajoissa voisi hallitus teettää kenellä tahansa, vaikkapa sitten Dan-kollegiolla. Mutta graduointisääntöjen hyväksyminen tapahtuisi judoliiton hallituksen toimesta. Tälläinen vallan jakaminen säädäntä- ja toimeenpanovaltaan on jonkin verta tuttua esim. edustuksellisista demokratioista (lisänä useimmiten tuomiovalta), ei siis täydellinen mutta toimiva järjestely. Organisatorisena muutoksena tämä olisi suhteellisen pieni muutos, vallankäytön suhteissa ehkä merkittävämpi mutta voisi olla vain hyväksi.
Friday night fever, koira odottaa lenkkiään….
Juho